zad
Bernadetta: pytanie w funkcji wykładniczej:
mam sporzadzic wykres funkcji f(x)= −3x +2
mam podane ze y= 3x i co mam zrobi? zrobic tabelke do pierwszego wyrazenia f(x) i za x
podstawic liczby i wyliczyc wyrazenie a z tym y to co robic?
16 wrz 21:36
TOmek: wykres funkcji 3
x został przesuniety o wektor [0,2]
rysujesz wykres y=3
x i przesuwas dzieki wektorowi albo odrazu podstawiasz i rysujesz
16 wrz 21:39
Bernadetta: ale zeby narysowac funkcje f(x) to musze do tego tez zrobic tabelke? i czy jak mam minus i nie
mam nawiasu to biore go do potegi? czy tylko samo 3?
16 wrz 21:41
Bernadetta: a jak mam 3 −3 to zmieniam na 3 1/3
16 wrz 21:43
16 wrz 21:45
sushi_ gg6397228: ale masz y=−3x
czyli robisz rysunek dla y=3x a potem odbijasz symetrycznie wzgledem osi OX
caly wykres y=−3x musi byc pod osia OX III i IV cwiartka ukladu
16 wrz 21:47
Bernadetta: a skad wiadomo ze wektor to (0,2)?
16 wrz 21:48
sushi_ gg6397228:
y=−3x−a +b
wektor [a,b] przesuniecia
16 wrz 21:52
Bernadetta: a jak mam y= −3x to ten minus tez poteguje ? czy tylko wtedy gdy mam go w nawiasie?
16 wrz 22:03
sushi_ gg6397228:
minus sobie stoi i czeka na sam koniec, jak by bylo w nawiasie to by nie byla to funkcja
wykladnicza
16 wrz 22:05