Witam :]
Maciek:
Przepraszam za brak polskich znakow

1.Funkcja g(x)=a
x , gdzie a jest rozwiazaniem rownania 16x
2−33x+2=0,jest malejaca.Oblicz
g(−0.25).
2.Dla jakich wartosci parametru k dane rownanie ma jedno rozwiazanie?
I3
x−1I=k
3.Wyznacz zbior wartosci funkcji f(x)=25
x−10*5
x+9
Dziekuje za pomoc

Mam male problemy z klawiatura. Nie chodzi o alt z shiftem.
16 wrz 21:08
think: 1. a jest rozwiązaniem równania: 16x
2 − 33x + 2 = 0
Δ = 961
√Δ = 31
| | 1 | |
ponieważ g(x) jest malejąca to a∊(0,1) także 2 odpada i a = |
| |
| | 16 | |
musisz tylko policzyć
| | 1 | | 1 | |
g(− |
| ) = ( |
| )−1/4 = ... |
| | 4 | | 16 | |
2. ponieważ wartość bezwzględna przyjmuje tylko wartości dodatnie to dla k > 0 ma po dwa
rozwiązania, dla k = 0 ma jedno rozwiązanie i dla k < 0 nie ma rozwiązania.
16 wrz 23:16
Bogdan:

Szkic do zadania 2.
16 wrz 23:31
think: 3.
f'(x) = 25xln25 − 5x*10ln5 = 0
5x(5xln25 − 5ln25) = 0 ⇒ 5xln25 = 5ln25 ⇒ 5x = 5 ⇒ x = 1
f(0) = 1 − 10 + 9 = 0
f(1) = 25 − 50 + 9 = − 16 ← czyli to jest minimum
zatem funkcja osiąga wartości <−16,∞)
16 wrz 23:39
Gustlik: Ad 3)
Można to zrobić bez pochodnych, bo w LO na ogół pochodnych już nie ma:
f(x)=25
x−10*5
x+9
t=5
x>0
f(t)=t
2−10t+9
| | −b | | 10 | |
t=p= |
| = |
| =5 >0 (spełnia założenie)
|
| | 2a | | 2 | |
q=f(5)=5
2−10*5+9=25−50+9=−16
ZW=<−16, +∞)
17 wrz 01:13
Tomasz:
Zad. 1. g(x) = 2−4x
Zad 2. Dwa rozwiązania są dla 0 < k < 1.
Jedno rozwiązanie jest dla k = 0 lub dla k ≥ 1.
Zad 3. Trzeba wyznaczyć zbiór wartości funkcji bez wyznaczania pochodnych, tak, jak zrobił
Gustlik.
17 wrz 12:16
think: Tomasz racja

w ty drugim zrobiłam błąd, moje niedopatrzenie...
17 wrz 12:26
bibi: a brak w LO uważam osobiście za jakąś niedorzeczność
17 wrz 12:42
bibi: oczywiście miałem na myśli brak w LO pochodnych
17 wrz 12:42
wojtek:
odkopuję.
nie rozumiem rozwiązania Gustlika, chociaż pewnie jest najprostsze z możliwych.
p i q to współrzędne wierzchołka funkcji kw. f(t), a wierzchołek ten leży na poziomej
asymptocie funkcji wykładniczej f(x)?
Dlaczego −16 również należy do zb. wartości?
20 mar 19:30