oblicz x
Kamila: log
x 0,0001 = −8

jak obliczyć x ?
16 wrz 21:05
16 wrz 21:09
Kamila: a więc ile wynosi
x−8= 0,0001 ?
16 wrz 21:20
16 wrz 21:22
bibi: | | 1 | | 1 | | 1 | |
x = 0,0001 do potęgi − |
| = 10000 do potęgi |
| = (104) do potęgi |
| = 10 do 1/2 |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
=
√10
16 wrz 21:26
Kamila: dziękuję Ci bardzo, ale czy możesz mi jeszcze wytłumaczyć skąd się wzięła liczba −18 ?
16 wrz 21:39
bibi: | | 1 | |
musisz obustronnie podnieść do potęgi − |
| , aby po lewej stronie w wykładniku otrzymać 1 |
| | 8 | |
17 wrz 08:03