styczne do okręgu
Monika: Napisz równanie stycznych do okręgu i równoległych do prostej k.
o: x
2+y
2−8x−6y+16=0
k: y=−x
Wiem, że środek okręgu jest w pkt (4,3), promień wynosi 3.
Wiem też, że odległość między tymi dwoma prostymi równa się 2 promienie, czyli 6 oraz o tym, że
współczynnik kierunkowy w obu prostych wynosi −1.
Styczne mają równanie:
l
1: y=−x+b
1
l
2: y=−x+b
2
Jak wyznaczyć b
1 i b
2
16 wrz 20:56
bibi: wstaw jedno z tych równań na y do równania okręgu, otrzymasz funkcję kwadratową względem x
jeśli mają być to proste styczne, to z okręgiem mają 1 punkt wspólny, a taki warunek jest
spełniony ⇔ Δ = 0
16 wrz 21:08
Monika: podstawiam równianie l1 i otrzymuję równanie:
2x2+x(−2−2b1)+b2−6b1+16=0
wiem, że to równanie kwadratowe zmiennej x,
więc (−2−2b1) to współczynnik b,
a b2−6b1+16 to współczynnik c.
Jak mam podnieść do kwadratu (−2−2b1) ?
16 wrz 21:22
bibi: wzór skróconego mnożenia (kwadrat sumy) po wyciągnięciu −2 przed nawias
16 wrz 21:30
Monika: właśnie do tego doszłam, ale dziękuję
16 wrz 21:32