odleglośc punktu od prostej
Martyna : Prosta przechodzi przez punkty A=(−5,0) i B=(−1,−7). oblicz odleglość poczatku ukladu
wspolrzednych od prostej AB.
Ogolnie wiem o co chodzi w tego typu zadaniach ale za Chiny Ludowe nie chce mi wyjsc wynik!

.
To potrzebne mi na jutro a ślecze nad tym juz chyba z godzine.
16 wrz 20:54
bibi: | | 7 | | 35 | | 7 | | 35 | |
prosta y = − |
| x − |
| ⇒ Y + |
| x + |
| =0
|
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 35 | | 49 | | | | 35√53 | |
d = U{| |
| |}{√1+ |
| = |
| = |
|
|
| | 4 | | 4 | | | | 106 | |
oczywiście mogłem się machnąć
16 wrz 21:03
Martyna : powinna wyjść 7/13√65
16 wrz 21:11
bibi: no machnałęm się

− powinno być
16 wrz 21:17
Franciszek:
d=CAxCB|AB| − gotowy wzór
iloczyn wektorowy(moduł)−wektorów CA i CB przez długość
wektora AB
17 wrz 11:32
Martyna: juz zakumalam, dzięki
17 wrz 22:24