Beata: Dane są punkty A(3,0) i B(-3,0). Wyznacz równanie krzywej, utworzonej przez wszystkie
punkty płaszczyzny, których odległość od punktu A jest 2 razy większa od odległości od
punktu B. Jaką figurę opisuje krzywa?
29 gru 09:51
wjmm: Nazwijmy te punkty jako C. Tak więc musi być spełniona równość:
|AC|=2|AB|
√(3-x)2+y2=2
√-3-x)2+y2 - obie strony do kwadratu
9-6x+x
2+y
2=4(9+6x+x
2+y
2)
9-6x+x
2+y
2=36+24x+4x
2+4y
2
3y
2+3x
2+30x+25=0
y
2+x
2+10x+25/3=0
(x+5)
2+y
2-25+25/3=0
(x+5)
2+y
2=50/3
Czyli mamy okrąg
29 gru 13:21
wjmm: Tam ma być w założenie |AC|=2|BC|
29 gru 13:21