f.kwadratowa
brunetka;): zbadaj czy dana liczba jest mejscem zerowym podanej funkcji
a)2−
√21 f(x)=x
2−4x−17
Prosze pomózcie
16 wrz 19:53
Sierp: policz delte i miejsca zerowe i potem sprawdz czy są takie same
16 wrz 19:55
brunetka;): ale mozecie obiczyc prosze

bo jaa nie umiem ..
16 wrz 19:56
Sierp: a może lepiej Ci wytłumaczyć?
16 wrz 19:57
Godzio: podstaw za x tą wartość i sprawdź czy wyjdzie 0 jeśli tak to jest to miejsce zerowe jeśli nie
to nie
16 wrz 19:58
Bogdan:
albo oblicz f(2 − √2) = (2 − √2)2 − 4(2 − √2) − 17 = ....
Jeśli w wyniku otrzymasz 0, to 2 − √2 jest miejscem zerowym
16 wrz 19:58
brunetka;): ile to jest 2 −√21
16 wrz 19:59
Bogdan:
Przepraszam, źle zapisałem liczbę, powinno być:
f(2 − √21) = (2 − √21)2 − 4(2 − √21) − 17 = ....
Jeśli w wyniku otrzymasz 0, to 2 − √21 jest miejscem zerowym.
16 wrz 20:03