Jasper: Jak to zrobić? Bo skończyły mi się pomysły...
| | x | |
4−0,25 − 20,5 = |
| ; |
| | 4−0,25 + (2√2)<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13 | |
Oblicz x
16 wrz 17:51
Jasper: Kurde. Poprawka:
| | x | |
4−0,25 − 20,5 = |
| |
| | 4−0,25 + 2√20,(3) | |
| | 1 | |
PS jak zapisać |
| w potędze? |
| | 3 | |
16 wrz 17:53
Jasper: co z tym zrobic?
16 wrz 18:11
Jasper: ?
16 wrz 18:23
Godzio:
| 1 | |
| w potędze: 1/3 −− tak najprościej |
| 3 | |
| | x | |
4−0,25 − 20,5 = |
| |
| | 4−0,25 + (2√2)1/3 | |
| | x | |
2−1/2 − 21/2 = |
| |
| | 2−1/2 + 21/2 | |
(2
−1/2 − 2
1/2)(2
−1/2 + 2
1/2) = x −−− teraz skorzystaj
ze wzoru: (a − b)(a + b) = a
2 − b
2
16 wrz 18:24
Bogdan:
To może najpierw rozwiąż prostsze równanie:
16 wrz 18:28
Jasper: x=35? Daj spokój...
Chodzi mi o to, że gdzieś robię błąd i liczę to już 8 raz... i nie mogę znaleźć, gdzie się
pomyliłem. Uznałem, że może jest na to jakiś szybszy sposób, którego ja nie zauważam.
16 wrz 18:30
Bogdan:
Godzio, w mianowniku nie ma zapisu (2√2)1/3, jest zapis 2*√2 1/3.
Myślę, że Jasper źle zapisał mianownik,
16 wrz 18:30
Jasper: Na pewno dobrze zapisałem mianownik. Chyba, że jako błąd uznajesz brak nawiasu przy 2√2
16 wrz 18:33
Jasper: Godzio dobrze to odczytał. Ma być (2√2)1/3
16 wrz 18:34
Jasper: wyszło mi 2
−1/2 
a ma być −1,5
16 wrz 18:45
Bogdan:
Jest różnica:
(2√2)1/3 = 21/3 * 21/6 = 21/2
2√21/3 = 2*21/6 = 27/6
W Twoim zapisie zadania jest w mianowniku 2√21/3, a więc na pewno źle zapisałeś
mianownik, bo za chwilę stwierdziłeś, że ma być (2√2)1/3.
16 wrz 18:53
Jasper: OKej, okej, nie musisz udowadniać na siłę swojej racji. Poprawiłem to. Miałem błąd. Zapomnijmy
o wytykaniu sobie tego i przejdźmy do zadania. Co Wy na to?
16 wrz 18:57