Trapezy
Mmm: Zad.1
W trapezie, którego podstawy mają dł. 10cm i 4cm, miary kątów przy dłuższej podstawie wynoszą
45 i 30 stopni. Oblicz pole tego trapezu
Zad. 2
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 38cm, a ramię ma dł. 5cm. Wysokość poprowadzona z
wierzchołka rozwartego dzieli dłuższą podstawę na odcinki, których jeden jest o 10cm krótszy
od drugiego. Oblicz:
a) dł. podstaw trapezu;
b) pole trapezu.
Zad. 3
Przekątna trapezu równoramiennego ma dł. 10cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 40
stopni. Oblicz pole tego trapezu.
16 wrz 17:51
Godzio:

h = x
x + y = 6 ⇒
h + y = 6
√3y + 3y = 18
y(
√3 + 3) = 18
| | 18 | | 18(√3 − 3 | |
y = |
| = |
| = −3(√3 − 3) = 3(3 − √3) |
| | √3 + 3 | | 3 − 9 | |
h = 6 − y = 6 − 3(3 −
√3) = 3(
√3 − 1)
| | 14 * 3(√3 − 1) | |
P = |
| = ... |
| | 2 | |
16 wrz 17:56
Godzio:

L = 38 cm = 10 + 5 + 5 + 10 + 2x
38 = 30 + 2x
8 = 2x
x = 4
a = 10, b = 18
h
2 + x
2 = 5
2 ⇒ h = ...
16 wrz 18:03
Godzio:
h = 10*sin40
x + a = 10 * cos40
| | a + a + 2x | |
P = |
| * h = (a + x)*h = 10cos40 * 10sin40 ≈ ... |
| | 2 | |
16 wrz 18:06
Godzio:

Można prościej
d
1 = d
2 = 10
| | d1d2sinα | | 100sin100 | |
P = |
| = |
| = 50sin100 ≈ 49,24 |
| | 2 | | 2 | |
16 wrz 18:19
domi: Oblicz pole i obwód trapezu prostokątnego o podstawach długości √3 i 5√3 oraz kącie o mierze 30
14 mar 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:

i w czym problem

rysunek chociaż zrobiłaś

a =
√3 <−−− nie chciało mi się tego pisac na rysunku
jakbyś narysowała to byś zauważyła, że z funkcji trygonometrycznych szybko wyznaczysz 'h' (i
pole możesz już obliczyć) i c (i wtedy obwód można policzyć
14 mar 10:44