lehu: Rozwiąż równanie: 2sin 2x+ ctgx = 4cosx dla x∈<0,2π>
29 gru 00:29
lesio:
Witam

późną nocą!
ctgx = 4cosx -2sin2x
cosx cosx
------ = 4cosx - 4sinx*cosx to ------- = 4cosx( 1 - sinx)
sinx sinx
4sinx*cosx(1 - sinx)= cosx
cosx[ 4sinx(1-sinx) -1]=0
cosx=0 lub -4sin
x +4sinx -1=0 /*(-1)
cosx=0 lub (2sinx -1)
2=0
cosx=0 lub 2sinx = 1
cosx=0 lub sinx = 1/2
x= π/2 lub x= π/6 lub x= π -π/6
odp;
x=π/2 lub x= π/6 lub x= 5/6*π bo x⊂<0, 2π>
29 gru 00:58
lesio:
Poprawka! źle wyskoczył x zamiast sinx powinno być sin2x
powinno być -4sin2x +4sinx -1=0 /*(-1) ok?
29 gru 01:05