układy równań
Borys : cześć mam dwa zad .
Kasia i jej mam mają razem 52lata oraz mama jest dwa razy starsza od córki .
proszę zerknąć czy oto biega
x−wiek Kasi
y − 17,6
x+y =52
y= 52: 3
y = 17,6
zad 2
obwód trójkąta równoramiennego jest równy 28cm. ramię trójkąta jest 3 razy dłuższe od podstawy
jakie długości są boki tego trójkąta ?
x− długość postawy
y−......................
...+2....=.......
....=3.......
.......+2*.....=.....
.....=3.....
........+.....=.....
......=3.......
......=......
.......=3.....
......=.....
...=3....
.....=......
......=.....
odp.......
16 wrz 17:04
Edek: y− długość ramienia
x+2y=28
y=3x
x+2*3x=28
7x=28
x=4
y=12
16 wrz 17:22
Borys : ale ja nadal nie wiem ja kto rozpisać w tym układzie
16 wrz 17:30
Edek: ahh...
x+2*y=28
y=3*x
x+2*3x=28
y=3*x
x+6x=28
y=3*x
7x=28
y=3*x
x=4
y=3*x
x=4
y=12
odp...........
16 wrz 17:35
Borys : dzięki bardzo: pomogłeś mi w dalszej części zadań
16 wrz 17:43