Który wyraz ciągu (an) jest równy x ?
junior:
x=0
an=(n2−3)(n2−9)(n+5)
x=5
an=√2n−1
16 wrz 16:35
Godzio:
a) an = 0
(n2 − 3)(n2 − 9)(n + 5) = 0 −−− uwzględniając założenie: n = 3
b)
an = √2n − 1 = 5
2n − 1 = 25
2n = 26
n = 13
16 wrz 16:37
TOmek : (n2−3)(n2−9)(n+5)=0
(n−√3)(n+√3)(n−3)(n+3)(n+5)=0
Odp: a3 jest równy 0
16 wrz 16:39
TOmek : szybki jesteś ^^
16 wrz 16:39
TOmek : √2n − 1 = 5 /
2
(
√2n−1)
2 = 25
|2n−1| = 25
hmm

?
16 wrz 16:41
TOmek : a nie to by musiał być wzór skróconego mnożenia pod pierwiastkiem
16 wrz 16:43
Godzio: n ≥ 1 więc 2n − 1 > 0 zawsze
16 wrz 16:47
TOmek : danke
16 wrz 16:57
junior: dzięki
16 wrz 17:04
julia: 6=n(n2 −3n+2) pilne!
11 wrz 19:02