matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
natalia:
.oblicz pole powierzchni całkowitej i objętośc ostrosłupa prawidłowego a) a=12
√
3
k= 20 cm
16 wrz 16:12
Bogdan:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku a.
1
Pole tego trójkąta P
Δ
=
a
2
√
3
4
1
R =
a
√
3
3
H =
√
k
2
− R
2
1
r =
a
√
3
6
h =
√
H
2
+ r
2
16 wrz 16:20