Matematyka ;p
Natalia: Potęgowanie iloczynu i ilorazu !
Proszę o pomoc

a) [ ( ab )3 ]5 / [ ( ab )4]2 =
b) [ ( a3)2] / [ (a4)4 / ((a)5)2]
16 wrz 16:02
mila: Natalia napisałam ci wszystko nizej .czego nie rozumiesz ?
16 wrz 16:04
Natalia: rozumiem i zrobiłam tylko niewiem czy dobrze i chce sie sprawdzić
16 wrz 16:06
mila: To napisz jak zrobiłaś
16 wrz 16:07
Natalia: [(ab)
3]
5 / [(ab)
4]
2 = [a
3b
3]
5 / [ a
4 b
4]
2 = a
15 * b
15 / a
8 * b
8 =
to jest a)
16 wrz 16:18
Natalia: tak podobnie na lekcji robiliśmy tylko beż nawiasów kwadratowych
16 wrz 16:18
mila: nie trzeba rozpisywac tylko (ab)15:(ab)8=(ab)7
16 wrz 16:22
mila: jezeli masz rozpisac to na koncu (ab)7=a7*b7
16 wrz 16:23
Natalia: b) [(a3)2 * a2] / [ ( a4)4 / ((a)5)2] = [a6 * a2] / [a16 / (a5)2] = a8 / [a16
/ a10] = a8 / a6 = a2
16 wrz 16:24
mila: u góry nie masz a2 to która wersja jest dobra?
16 wrz 16:27
Natalia: ta cco przed chwilą napisałam

a to pierwsze mam dobrze?
16 wrz 16:29
mila: (a3)2=a6 a4)4=a16 ( a5)2=a10
16 wrz 16:32
Natalia: ale na poczatku jest ::
[(a3)2 * a2 ] ...
16 wrz 16:33
mila: Natalia napisałam ci wyzej jeszcze potęgi musisz odjąć wychodzi a7*b7
16 wrz 16:34
mila: Natalia napisałam ci wyzej jeszcze potęgi musisz odjąć wychodzi a7*b7
16 wrz 16:35
Natalia: ok

dzięki
16 wrz 16:39
mila: [(a3)2*a2)] : [( a4)4 : (a5)2}=(a6*a2) : {a16/a10)=a8:a6=a2
16 wrz 16:43
16 wrz 16:46