Rozwiąż nierówność i rozwiąż równanie
tomala1213: Witam! Jakby ktoś potrafił to zrobić to bym był bardzo wdzięczny, ponieważ męczę się z tym od
dwóch dni i potrafię tylko zrobić fragmenty tych zadań.
a)
b)rozwiąż równanie
16 wrz 15:35
AS:
Rozważ dwa przypadki i wykorzystaj zależność
|x| = x dla x > 0
|x| = −x dla x < 0
16 wrz 15:38
Ломоно́сов: a)
Z definicji wartości bezwzględnej: |x|≥0
Można z tego wywnioskować, iż z wyrażenia w wartości bezwzględnej musi wyjść 0 aby nierówność
miała sens.
|x|=2
x
1=−2
x
2=2
16 wrz 16:41