pomoc
ZuB: Zmieszano 2kg roztworu o zawartosci 7% soli z 3kg roztworu o zawartosci 12%soli.Ile procent
zawiera otrzymany roztwor?
16 wrz 15:34
Godzio:
Rozwiąż to:
2 * 7% + 3 * 12% = p%(2 + 3)
16 wrz 15:41
lolek12: a te w nawiasie przy wyniku to po co jest?
16 wrz 15:42
Godzio:

To jest łączna waga
16 wrz 15:45
ZuB: aha ok rozumiem a pomoglbys w jeszcze kilku zadaniach?
16 wrz 15:54
Godzio: No póki jestem to możesz pytać
16 wrz 15:56
ZuB: | | 3√3−4 | | | |
np jak rozwiazac takie dzialanie |
| +√27− |
| ←do potegi −5 i ta |
| | 1+2√3 | | 3−5 | |
suma to 80% pewnej liczby ,wyznacz te liczbe O.o
16 wrz 16:07
Godzio: | 3√3 − 4 | | | |
| + √27 − |
| = |
| 1 + √3 | | 3−5 | |
| (3√3 − 4)(1 − √3 | | 3−6 | |
| + 3√3 − |
| = |
| −2 | | 3−5 | |
| 3√3 − 9 − 4 + 4√3 | |
| + 3√3 − 3−1 = |
| −2 | |
| −7√3 + 13 + 6√3 | | 1 | |
| − |
| = |
| 2 | | 3 | |
| 3√3 + 39 − 2 | | 3√3 + 37 | |
| = |
| |
| 6 | | 6 | |
| | 3√3 + 37 | | 5 | | 15√3 + 185 | |
x = |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 4 | | 24 | |
Mam nadzieję że się nie pomyliłem
16 wrz 16:23
Godzio:
2√3 miało być a ja tam napisałem √3 spróbuj poprawić
16 wrz 16:28
ZuB: wszystko ok tylko w pierwszym ulamku w mianowniku powinno byc 1+2√3
16 wrz 16:33
ZuB: | | 5 | |
dlaczego jak juz wyliczales procent to pomnozyles razy |
| |
| | 4 | |
16 wrz 16:48
Godzio:
80%x = 0,8x
0,8x = ...
16 wrz 16:49
ZuB: ok, mamm jeszcze takie zadanie uzasadnij,ze √3+2√2=1+√2
16 wrz 16:52