Zapisywanie wyrażenia w postaci jednej potęgi.
wuwu: Witam. mam problem z takim zadaniem:
Mam sprowadzić do jednej potęgi:
2√50−4√8
Problem pojawił się przy rozpisaniu 2√50 wychodzi mi 5*23/2 z dalszą częścią zadania dałem
sobie radę. Przez to wychodzi mi inna odpowiedź niż jest w książce.
16 wrz 14:19
Bogdan:
50 = 25 * 2, 8 = 4 * 2
16 wrz 14:23
wuwu: Do takiego wniosku sam doszedłem, mój wynik wynosi 5*23/2−25/2 niestety w książce jest
wynik 23/2
16 wrz 14:30
Ломоно́сов: wuwu, słuchaj Bogdana to dobrze na tym wyjdziesz
√50=√25*2=5√2
√8=√4*2=2√2
2*5√2−4*2√2=10√2−8√2=2√2=21*212=232
16 wrz 14:36