układy równań
mariusz: do równania 2x+3y=4 dopisz takie drugie równanie stopnia pierwszego z dwiema niewiadomymi,aby
oba równania utworzyły układ
a) oznaczony
b) nieoznaczony
c) sprzeczny
16 wrz 14:12
Mateusz: układ rownan jest nieoznaczony wtedy gdy współczynniki tego układu
| a2 | | b2 | | c2 | |
| = |
| = |
| są proporcjonalne
|
| a1 | | b1 | | c1 | |
| a2 | | b2 | | c2 | |
| = |
| ≠ |
| −układ sprzeczny
|
| a1 | | b1 | | c1 | |
| a2 | | b2 | |
| ≠ |
| −układ oznaczony |
| a1 | | b1 | |
16 wrz 14:21
mariusz: jakie równanie
16 wrz 14:22