przybliżona wartość
monika: √3,93
16 wrz 11:58
Amaz:
2?
16 wrz 12:04
monika: czyli jak bo nie rozumiem
16 wrz 12:09
sushi_ gg6397228:
jestes w LO czy na studiach, bo jak LO to dajesz √3,93 ≈ √4,
jak na studiach to rozwiniecie funkcji w szereg potegowy
16 wrz 12:31
Hmmm: W LO co niektórych też uczą rozwijać ułamki
16 wrz 13:14
Bogdan:
Korzystamy z zależności: f(x + (Δx)) ≈ f(x) + f'(x) * (Δx)
| | 1 | |
√ 3,93 = √ 4 − 0,07 ≈ √4 + |
| * (−0,07) = 1,9825. |
| | 2√ 4 | |
x = 4, Δx = −0,07
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(√x)' = |
| = |
| = |
| |
| | 2√x | | 2√4 | | 4 | |
Sprawdzenie: 1,9825
2 = 3,9303...
16 wrz 14:16
AS:
Można też skorzystać z wzoru przybliżonego
| | 0.07 | |
√3.93 = √22 − 0.07 ≈ 2 − |
| ≈ 1.9825 |
| | 4 | |
Wartość dokładna: 1.98242276
16 wrz 14:50
monika: dzieki
17 wrz 23:54