bardzo prosze o pomoc
malinka: oblicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego
12,5+11,25+10+...+(−5)
16 wrz 08:58
bibi: r = −1,25; a
1 = 12,5
z poniższej zależności wyliczymy liczbę wyrazów c. arytm.
a
n = a
1 + (n−1)r, czyli
−5 = 12,5 + (n−1)*(−1,25)
(n−1)(−1,25) = −17,5/:(−1,25)
n−1=14
n =15
16 wrz 09:18
TOmek : a
1=12,5
r=12,5−11,25=− 1,25
a
n=12,5+(n−1)*(−1,25)
a
n=12,5−1,25n+1,25
a
n=−1,25n+13,75
−5 = −1,25n+13,75
−18,75=−1,25n
n=15
16 wrz 09:18
Lisek:
a
1=12,5
r=−1,25
a
n=−5
a
n=a
1+(n−1)*r
−5=12,5+(n−1)*(−1,25)
−5=12,5−1,25n+1,25
−5=13,75−1,25n
−18,75=−1,25n / : (−1,25)
n=15
| | 12,5−5 | |
Sn= |
| *15=3,75*15=56,25 |
| | 2 | |
16 wrz 09:23
malinka: dziekuje bardzo bardzo
16 wrz 09:26