dodawanie wyrazen wymiernych
Patrycja: nierozumiem o co chodzi w dodawaniu wyrazen wymiernych. np
1x−1+xx+2=
15 wrz 23:09
sushi_ gg6397228:
robi sie prawie tak samo jak dodawanie ulamkow zwyklych o roznych mianownikach
pierwszy krok to znaleźć wspolny mianownik mamy (x−1) i (x+2) czyli wspolny mianownik bedzie
(x−1)* (x+2)
15 wrz 23:12
mila: zeby dodac ułamki muszą miec wspólny mianownik
| | 3 | | 2 | | 3*7 | | 2*5 | |
np |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 5 | | 7 | | 5*7 | | 7*5 | |
w Twoim zadaniu tez tak zrób
15 wrz 23:13
Patrycja: dlaczego wychodzi
x*+2(x−1)(x+2)
15 wrz 23:20
mila: Napisz sam licznik jak zrobiłas
15 wrz 23:25
Patrycja: ok x+2 + x(x−1) = x+2+x*−x = x*+2
15 wrz 23:27
mila: obok masz napisane jak się robi x2, dobrze
15 wrz 23:29