bardzo bardzo prosze o pomoc
malinka: Dachówki ułozone sa na jednej połaci dachu w szestanstu rzędach. Najnizszy rząd skłąda sie ze
130 dachówek a z kazdym nastenym rzedzie lezy o 5 dchówek mniej niz w rzedzie poprzednim. Ile
dachówek lezy w najnizszym rzędzie? Ile dachówek lezy na całej polaci dachu?
15 wrz 22:37
sushi_ gg6397228: a
1= 130
r=−5
a
16=....
15 wrz 22:44
think: To jest zadanie z ciągu arytmetycznego
a1 = 130
r = −5
a16 = a1 + 15r = ....
S16 = ...
15 wrz 22:44
malinka: mogłby ktos powiedziec co dalej?
prosze..
15 wrz 23:01
sushi_ gg6397228: trzeba to obliczyc, masz podane na tacy, podstawic do wzoru
15 wrz 23:04