ciagi
czekolada: Jaki warunek musza spelniac liczby a,b,c aby tworzyly ciag arytmetyczny oraz geometryczny ?
oraz b
2=ac
ale musi byc jakis warunek i 3ba do niego dojsc. jak to rozpisac
15 wrz 21:46
think: b
2 = ac
a
2 + 2ac + c
2 = 4ac
a
2 − 2ac + c
2 = 0
(a − c)
2 = 0 ⇒ a = c
czyli a = c = b
tylko ciąg stały
15 wrz 21:54
sowa:
(
a+c2)
2 = a*c
(a+c)
2= 4ac
a
2+c
2 +2ac −4ac=0
a
2−2ac +c
2=0
( a−c)
2=0
dla a, b, c ≠0
a=b=c −−−−−− ciąg stały spełnia taki warunek ( jest arytm. i zrazem geom.)
15 wrz 21:56
czekolada: dziekuje Think

! rozumiem
15 wrz 21:56
sowa:
15 wrz 21:56
czekolada: i Tobie Sowa także ; )
15 wrz 21:57
czekolada: po raz drugi zresztą
15 wrz 21:57