Prosze o pomoc od tego zalezy moje zycie ;) naprawde ...
Colos: Pokazać, że wśród 18 liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie, których różnica jest
podzielna przez 17.
15 wrz 21:44
sushi_ gg6397228:
jezeli to maja byc kolejne liczby to wsrod nich znajdziesz dwie liczby ktore sa podzielne przez
17
i beda to kolejne np x1= 17k, x2=17(k+1)
to teraz ich roznica
17(k+1)− 17k= 17
15 wrz 22:04
Bogdan:
Brak w zadaniu informacji o tym, że chodzi o kolejne liczby całkowite, wobec tego zadanie
trzeba rozwiązać bez tego założenia.
15 wrz 22:10
Krzysiek: Jeśli wybierając te liczby, weźmiemy dwie, które przy dzieleniu przez 17 dają tą samą resztę to
jasne, że ich różnica jest podzielna przez 17:
(17m + r) − (17n + r) = 17(m − n)
Ale wybieramy ich 18, więc na pewno będzie co najmniej jedna taka para.
15 wrz 23:35
Bogdan:
No właśnie. Rozwiązanie tego zadania przedstawione przez Krzyśka wykorzystuje
zasadę szufladkową Dirichleta.
15 wrz 23:47