Funkcja
Marta: Proszę o pomoc

Funkcja f(x)=−x+bx+c przyjmuje wartości dodatnie tylko dla argumentów x
należy do (1;5).
a)Wyznacz współczynniki b i c
b)Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f
c)Podaj przedziały monotoniczności funkcji.
Z góry dziękuję
15 wrz 21:34
sushi_ gg6397228: a umiesz zrobic pogladowy rysunek do tego
15 wrz 22:01
think: skoro przyjmuje wartości dodatnie dla x∊(1;5) tzn, że jej miejsca zerowe to x1 = 1 i x2 = 5
zapisz ją w postaci iloczynowej i masz właściwie wszystko.
15 wrz 22:06