Wielomiany-pilna pomoc
Andrzej: −5x5(x−1)(1−x2)<0
15 wrz 21:04
Lilija: miejsca zerowe to: x
1=0 ; x
2=1 ; x
3=−1
Powinno pomóc
15 wrz 21:07
Andrzej: a żeby wiedzieć czy wykres trzeba zacząć malować z góry czy z dołu to patrzymy na wszystkie
potegi czy na ta pierwsza najwyższą..?
15 wrz 21:09
bibi: na najwyższą i współczynnik przed nią
15 wrz 21:16
mila: 1−x2 nie powinno być x3=−1 x4=1
15 wrz 21:19
sowa:

x= 0 −−− pierwiastek pięciokrotny
x= 1 −− pierwiastek dwukrotny
x= −1 −− pierwiastek jednokrotny
przy parzystej krotności pierwiastka.....wykres odbija od miejsca zerowego
przy nieparzystej krotności ......... przechodzi przez miejsce zerowe ( nie odbija)
podaj teraz odp: x€ .............
15 wrz 21:21
Andrzej: x∊(−1;0)..?
15 wrz 21:23
sowa:
Wykres rysujemy od prawej strony od góry
bo współczynnik przy najwyzszej potędze "x" jest: −x5*−x3= +x8
15 wrz 21:24
sowa:
ok

poprawka ostatniego zapisu: −x
5 *
( −x
3) =
+x
8
15 wrz 21:25
Andrzej: przedział poprawny..?
15 wrz 21:27
sowa:
tak

przedział obustronnie otwarty , bo nierówność
<0
gdyby była
≤0 .. to byłby obustronnie domknięty
15 wrz 21:29
sowa:
Możesz sam sprawdzić podstawiając np x= −12 bo należy do tego przedziału
15 wrz 21:30
Andrzej: dzięki śliczne pozdrawiam
15 wrz 21:32