liczby rzeczywiste
Lilija: Jeśli komuś chciałoby się zerknąć na to zadanko, byłabym wdzięczna

Liczby ''k'' i ''n'' są nieparzyste i każda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij, że
różnica tych liczb jest podzielna przez 4.
15 wrz 20:58
Lilija: Proszę o pomoc
15 wrz 21:30
Bogdan:
Jeśli liczba a ma trzy dzielniki, to są to: 1, a, √a = b, czyli b2 = a, np.:
4 ma dzielniki: 1, 4, √4 = 2 (tu b = 2),
9 ma dzielniki: 1, 9, √9 = 3 (tu b = 3),
25 ma dzielniki: 1, 25, √25 = 5 (tu b = 5)
itd.
Jeżeli dodatkowo liczba a jest nieparzysta, to b = √liczba nieparzysta = liczba nieparzysta
Liczba k ma trzy dzielniki; 1, k, √k = c, c2 = k,
Liczba n ma trzy dzielniki; 1, n, √k = d, d2 = n.
Liczby c i d są nieparzyste, zapiszmy więc: c = 2p + 1, d = 2q + 1, gdzie p, q ∊ C.
Mamy uzasadnić, że k − n dzieli się przez 4, czyli, że c2 − d2 dzieli się przez 4.
c2 − d2 = (2p + 1)2 − (2q + 1)2 = 4p2 + 4p + 1 − 4q2 − 4q − 1 = 4 * (p2 +p − q2 − q)
co należało uzasadnić.
15 wrz 21:38
think: k = 21 (dzielniki 3,7,21)
n = 15 (dzielniki 3,5,15)
k − n = 6 a 6 nie jest podzielne przez 4.... także zadanie albo nie jest kompletne albo źle
przepisane.
15 wrz 21:41
think: no i właśnie tego mi brakowało

zapomniałam o 1

ehh idę spać zanim nabroję
15 wrz 21:42
sowa:
Jeżeli każda z nich ma tylko trzy dzielniki, to każda musi być kwadratem liczby nieparzystej
k= (2a+1)
2 i n = (2b+1)
2
k−n= (2a+1)
2 − ( 2b+1)
2 = ( 2a+1 +2b+1)( 2a+1 −2b −1)=
=
2( a+b+1)*
2(a−b) =
4(a+b+1)(a−b)
c.n.u
15 wrz 21:42
15 wrz 21:44