Bardoz proszę o pomoc. :)
Filip: Do naczynia w kształcie prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wlano 150 l wody napełniając
34 jego objętości. Jaka jest długość krawędzi podstawy,jeśli jego wysokość ma długość
80 cm.
15 wrz 20:45
think: Filip jakie jest wzór na objętość prostopadłościanu?
15 wrz 20:48
Kasia: V= Pole podstawy x wysokość.
15 wrz 20:49
Kejt: 150l=150dm
3=150 000cm
3
V=...
a=?
15 wrz 20:50
Kejt: chyba się nie walnęłam nigdzie..
15 wrz 20:51
Filip: co oznacza a .?
15 wrz 20:52
think: nie Kejt jest wszystko ok
15 wrz 20:52
think: krawędź podstawy...
15 wrz 20:52
Kejt: choć raz..heh.
15 wrz 20:53
Filip: V= 450000?
15 wrz 20:56
think: | | 4 | |
Filip V = |
| *150 000 = 4*50 000 = 200 000 |
| | 3 | |
15 wrz 21:05
Filip: jak mam już V to jakim wzorem policzyć Pole podstawy .?
15 wrz 21:17
Kejt: tam podałam.. to ostatnie.. a2=...
15 wrz 21:18
Filip: a2 =2500 .?
15 wrz 21:20
Filip: 
tak ma być .?
15 wrz 21:32