Ciągi takie tam
Prorok: Oi, dzieciaczki, potrzebna wasza pomoc.
Udowodnij, że trzy liczby a, b, c tworzące ciąg geometryczny spełniają warunek:
a2 * b2 * c2 * (1a3 + 1b3 + 1c3) = a3 + b3 + c3
15 wrz 20:39
Prorok: To pomoże ktoś?
15 wrz 20:47
think: Prorok możesz te ułamki pisać przy użyciu dużego u, bo z małym to jest niestety nieczytelne....
15 wrz 20:50
15 wrz 20:51
think: a,b,c w tej kolejności tworzą ciąg geometryczny czyli:
| a2b2c2 | | a2b2c2 | | a2b2c2 | | b2c2 | | a2c2 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| |
| a3 | | b3 | | c3 | | a | | b | |
| | a2b2 | | ac*c2 | | (b2)2 | | a2*ac | |
+ |
| = |
| + |
| + |
| = c 3 + b 3 + a 3  cdn |
| | c | | a | | b | | c | |
15 wrz 20:59