paulina: Ile punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych ma okrąg o równaniu
(x+3)
2+(y-1)
2=4?Wystarczy to narysować, czyli że a=-3 a b=1 i r=2 narysować i odczytac
że dwa punkty wspólne czy matematycznie wyliczyć?jesli tak to jak to zrobić?proszę o
pomoc
28 gru 19:24
zebra:
Wyliczyć!

punkty przeciecia z osią OX to y=0
podstawić i wyliczyć x
punkty przeciecia z osia OY to x=0
podobnie! podstawić i wyliczyć y p o w o d z e n i a !
28 gru 19:41
paulina: mam nadzięję że dam sobie rade dzięki za pomoc
28 gru 21:21
zebra:
Z osią OX y=0
czyli (x+3)2 +1 =4
(x+3)2= 3 to x+3= √3 lub x+3= -√3
x = - 3 +√3 lub x= - 3 -√3
zatem A( -3+√3 , 0) B( - 3 -√3, 0)
z osią OY
to x=0
(y-1)2 +9 =4
(y -1)2 = - 5 --- sprzeczne! czyli okrąg nie przecina osi OY
28 gru 21:28