kule
anka PILNE !!!: Z urny w której jest pieć kul ponumerowanych od 1 do 5 losujemy kolejno bez zwracania dwie
kule
a) wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom: A− za drugim razem wylosowano liczbę parzystą, B−
iloczyn liczb jest równy 9, C− pierwsza wylosowana liczba jest mniejsza od drugiej, D− suma
wylosowanych liczb jest liczbą parzystą.
b) Wyznacz zdarzenia : A U B, C U D, iloczyn A i B, B U C U D
15 wrz 20:13
bibi: a)
A = {(1,2),(1,4),(2,4),(3,2),(3,4),(4,2),(5,2),(5,4)}
B = zbiór pusty
C = {(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(2,3),(2,4),(2,5),(3,4),(3,5),(4,5)}
D = {(1,3),(1,5),(2,4),(3,1),(3,5),(4,2),(5,1),(5,3)}
b)
A U B = {(1,2),(1,4),(2,4),(3,2),(3,4),(4,2),(5,2),(5,4)}
C U D = {(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(2,3),(2,4),(2,5),(3,1),(3,4),(3,5),(4,2),(4,5),(5,1),(5,3)}
A i B = zbiór pusty
B U C U D =
{(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(2,3),(2,4),(2,5),(3,1),(3,4),(3,5),(4,2),(4,5),(5,1),(5,3)}
15 wrz 20:21
sowa:
losowanie bez zwracania, czyli numery kul nie mogą się powtarzać
Ω −−− zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych w tym doświadczeniu
|Ω|= { (1,2) (1,3) (1,4) (1,5)
(2,1) (2,3)(2,4)(2,5)
:
:
(5,1) (5,2) ( 5,3) (5,4) }
A= {(1,2) (1,4) (2,4) ( 3,2) (3,4) (4,2) (5,2) (5,4)}
B={ brak takich par ) B= zb. pusty
C={(1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (2,3) (2,4) ............ dokończ }
D= {(1,3) (1,5) (2,4) (3,1)(3,5) ( 4,2) ( 5,1) (5,3)}
teraz już wykonaj sama działania na tych zbiorach
15 wrz 20:26
anka PILNE !!!: dziękuje
15 wrz 20:36
;): Liczba pierwsza to liczba, która ma dokładnie 2 dzielniki: 1 i siebie samą, np 3,5,7,11...
Zbiór D jest nieprawidłowy
5 paź 18:40
PW: Misiu, w zadaniu nie ma słowa o liczbach pierwszych.
6 paź 00:04
Eta:
6 paź 00:08