chemia
Aleksandra: Cześć

Mam problem z zadankiem
Oblicz zawartość procentową dwóch izotopów B =10,8i u ,jeden z izotopu ma w jądrze 5 neutronów
a drugi 6 neutronów .
Bardzo pilne. Prosze o pomoc
15 wrz 20:02
Aleksandra: Bardzo pilne
15 wrz 20:15
Aleksandra: prosze o pomoc
15 wrz 20:19
Aleksandra: Błagam
15 wrz 20:27
Mateusz: Oblicz zawartosc procentowa dwóch izotopów a jakiego pierwiastka
15 wrz 20:28
Aleksandra: Boru
15 wrz 20:31
Aleksandra: Prosze pomóżcie Pani mówiła że układ równań trzeba wykorzystać
15 wrz 20:32
15 wrz 20:36
Aleksandra: Proszę Mateusz wiem, że mogę liczyć na Ciebie raz już mi pomogłeś . Prosze pomóż
15 wrz 20:39
Aleksandra: Muszę obliczyć zawartość procentową izotopów choć nie znam ich mas ...
Jeden izotop ma 6 n a drugi 5n
czyli masa jednego izotopu to 11 u m=n+p
a drugiego masa to 10 u
15 wrz 20:49
Aleksandra: pomożesz?
15 wrz 20:53
Aleksandra: podstawię do wzoru
10.81 * 100% = 10x+ 11y
10 − jest masa pierwszego izotopu
11 − drugiego izotopu
x− zawartość procentowa 1 izotopu
y − zawartość procentowa 2 izotopu
i co dalej ? jak wyliczyć x i y?
muszę mieć jeszcze jedno równanie i wtedy będe mogła podstawic do układu równań
15 wrz 20:59
Mateusz: Nie po co sobie komplikowac to jakims układem rownan
mamy wzor na srdnią mase atomową pierwiastka
| | A1X1+A2X2 | |
mB= |
| mB−masa atomowa boru
|
| | 100% | |
szukamy X
1 i X
2
m
B=10,81u
n
1=5 neutronów n
2 = 6 neutronów p=Z Z =5 −o liczbie protonów mowi liczba atomowa Z
A
1=5+5=10 która jest sumą protonów i neutronów w jądrze
A
2=n
2+p p=Z Z=5
A
2 =6+5=11
X
1+X
2=100%
X
2=100%−X
1
podstawiam do wzoru
| | 10*X1+11(100−X1) | |
10,81= |
| /*100
|
| | 1005 | |
1081=10X
1+1100−11X
1 dalej juz chyba rozwiązesz to rownanie
15 wrz 21:44
Mateusz: po rozwiązaniu tego rownania oblicz X2 masz podane ile ma wyniesc
15 wrz 21:51
Stephan:
Czysta matematyka chemiczna na poziomie gimnazium.Przyjmująca szereg upraszczajacych
założeń mdz.in ,że masa protonu równa się masie neutronu
16 wrz 11:46