| a1 | a2 | an | ||||
wykaz ze jesli | = | = ...= | i b1 +b2 + ...+ bn rózne od 0 | |||
| b1 | b2 | bn |
| a1 + a2 + ... + an | a1 | |||
to | = | |||
| b1 +b2 + ...+bn | a2 |
| 1 | 2 | ||
= | |||
| 3 | 6 |
| 1+2 | 1 | ||
= | |||
| 3+6 | 2 |
| 1+2 | 1 | 1 | |||
= | (nie | ) | |||
| 3+6 | 3 | 2 |
| a1 | 1 | ||
= | |||
| a2 | 2 |
| a1 + a2 | 1 + 2 | 3 | 1 | a1 | |||||
= | = | ≠ | = | ||||||
| b1 + b2 | 3 + 6 | 9 | 2 | a2 |
| a1+a2+...+an | a1 | ||
= | |||
| b1+b2+...+bn | b1 |
| a1 | a2 | a3 | ||||
Niech | = | = | = ... = k | |||
| b1 | b2 | b3 |
| a1 + a2 + a3 + ... | k*b1 + k*b2 + k*b3 +... | ||
= | = | ||
| b1 + b2 + b3 + ... | b1 + b2 + b3 + ... |
| k*(b1 + b2 + b3 + ...) | a1 | ||
= k = | c.n.d. | ||
| b1 + b2 + b3 + ... | b1 |