ciągi
siwa: an=n3−3n2−16n−48 gdzie an=0
15 wrz 19:56
TOmek : co mamy zrobić?
15 wrz 20:21
bibi: powiesić się

ha ha ha
tam na pewno jest −48?
15 wrz 20:25
siwa: tak −48
15 wrz 20:28
think: w takim razie czy na pewno jest tam n
3 a nie np −n
3
15 wrz 20:31
Prorok: Sprawdź dokładnie znaki, bo w tym przypadku to nie ma sensu.
15 wrz 20:34
TOmek : Panie "ha ha ha " nie każdy jest takim cudownym dzieckiem jak Ty.
15 wrz 20:34
sowa:
sprawdź porządnie zapis, bo nikt nie będzie bawił się w zgadywanki
15 wrz 20:35
bibi: no właśnie
mam ogólnie prośbę do wszystkich, że jak chcecie już pomocy, to szanujcie nasz czas i dokładnie
przepisujcie treści zadań ...
15 wrz 20:36
think: raczej nie ma co marzyć o pierwiastkach całkowitych...
15 wrz 20:37
bibi: TOmek nie unoś się, bo nie ma sensu − zwracam honor
15 wrz 20:37
bibi: na pewno jest błąd, bo to zadanie nie jest z tych z pierwiastkami wymiernymi
15 wrz 20:38
siwa: ma być =48 i to = przekreślone.. nie było mnie na lekcji tak przepisałam zeszyty i musze
zadanie zrobic
jak sie nie da to nic sie nie stanie
ale slicznie dziekuje za pomoc..
15 wrz 20:40
TOmek : Nie unosze sie , po prostu to ,ze niektórzy są gorsi z matmy w tym ja od Ciebie to nie znaczy
,ze mozesz sie wywyższać.
tyle..
15 wrz 20:40
siwa: tak tu widze napisane
moze ta osoba źle przepisała ..
15 wrz 20:41
bibi: no to będzie tak
n3 − 3n2 − 16n + 48 = 0
n2(n−3) − 16(n−3) = 0
(n2 − 16)(n − 3) = 0
(n + 4)(n − 4)(n − 3) = 0
odp. n={3,4}
15 wrz 20:46
siwa: dziekuję
15 wrz 20:49