Z funkcji kwadratowej
Maruniaaaa: Rozwiąż nierówność:
a) −4≤ x2 − 4x≤ 5
b) 0 ≤4x2 +12x ≤−9
c) 1,(3) (x +1113)2 + 0,(285714)≤0
15 wrz 19:28
mila: −4≤x2−4x i x2−4x≤5
x2−4x+4≥0 i x2−4x−5≤0 liczymy Δ
Δ=b2−4ac Δ=b2−4ac
Δ=16−16 Δ=16+20
Δ=0 Δ=36
x=−b(2a) x1=(−b+√Δ)/(2a) x2=(−b−√Δ)/2a
x=4/2 x1=(4+6)/ 2=5 x2=(4−6)/2=−1
x=2
1 wykres parabola z ramionami w górę wierzchołek na osi w punkcie x=2 x∊R
2 wykres parabola przecina os w punkcie x=−1 i x= 5 ramiona w góre .nas interesuje gdzie sa
y≤0.Sa pod osią czyli dla x∊(−1.5) nawiasy ostre ale nie umiem narysować
rozwiazaniem jest częsc wsólna czyli dla −1 ≤ x≤5
15 wrz 23:56