pomocy
jour : | | −5x3 | |
Może ktoś mi pomóc w policzeniu ekstremów ? dla funkcji f(x) |
|
|
| | 2x+5x2 | |
15 wrz 19:18
bibi: dziedzina: 2x + 5x
2 ≠ 0
x(2 + 5x) ≠ 0
x ≠ 0 i 2 + 5x ≠ 0
| | −5x3 | | −5x3 | | −5x2 | |
f(x) = |
| = |
| = |
|
|
| | 2x+5x2 | | x(2+5x) | | 2+5x | |
| | −10x*(2+5x) − (−5x2)*5 | | −10x−50x2+25x2 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (2+5x)2 | | (2+5x)2 | |
f'(x) = 0 ⇔5x
2−10x = 0/:5
x(x−2) = 0
x= 0 lub x =2
należy zbadać zachowanie się pochodnej (poprzez rozwiązanie nierówności f'(x) > 0 i f'(x) < 0)
w sąsiedztwie 0 i 2, które "podejrzane" są o istnienie ekstremum:
1) jeśli na lewo od punktu zachodzi f'(x) > 0 (f. rosnąca) a na prawo zachodzi f'(x) < 0 (f
malejąca) −> f w danym punkcie osiąga max (f
max)
2) jeśli na lewo od punktu zachodzi f'(x) < 0 (f. malejąca) a na prawo zachodzi f'(x) > 0 (f
rosnąca) −> f w danym punkcie osiąga min (f
min)
15 wrz 20:05
jour :
| | L | | M'*L−L'*M | |
i nie powinno to być liczone trochę inaczej |
| = |
|
|
| | M | | M2 | |
| | (2x+5x2)'*(−5x2)−(−5x2)'*(2x+5x2) | |
f'(x)= |
|
|
| | (2x+5x2)2 | |
i tak dalej
16 wrz 11:30
jour : o przepraszam nie (−5x2) tylko( −5x3)
16 wrz 11:32
jour : | (2+10x)*)−(5x3)−(−15x2)*(2x+52) | |
|
|
| (2x+5x2)2 | |
| −10x3−50x4−(−30x3)−75x4 | |
|
|
| (2x+5x2)2 | |
16 wrz 11:35
bibi: w dzieidzinie faktycznie się pomyliłem
Twoje wyliczenia też są prawidłowe − ja sobie wpierw w f(x) skróciłem "niepotrzebne" x−y z
licznika i mianownika
16 wrz 11:58
jour : Czyli obojętnie jak to się policzy ?
16 wrz 12:01
jour : A na pewno tak to ma byc ?
| | −10x*(2+5x) − (−5x2)*5 | |
f'(x) = |
|
|
| | (2+5x)2 | |
a nie
| (2+5x)'*(−5x2)−(−5x2)'*(2+5x) | |
|
|
| (2+5x2)2 | |
| | −5x3 | | −5x3 | | −5x2 | |
skoro f(x)= |
| = |
| = |
|
|
| | 2x+5x2 | | x(2+5x) | | 2+5x | |
| | L | | M'*L−L'*M | |
a wzór to |
| = |
|
|
| | M | | M2 | |
16 wrz 12:15
jour : bibi może mi te twoje obliczenie rozpisać tak żeby było wiadomo co kiedy skracasz ?
16 wrz 12:52
jour : A w ogólne to jak liczmy f'(x)(równania na koniec) to liczymy to z licznika czy z mianownika
bo widzę że bibi policzył tu z licznika a w zeszycie mam takie coś policzone z mianownika
16 wrz 13:08