równania i nierówności
Agata: Z jednego punktu wyruszają jednocześnie w tym samym kierunki trzy ciała z prędkościami
odpowiednio równymi 20 km/h, 40 km/h, 60km/h. Drugie ciało rozpoczyna ruch o 2 godziny pozniej
niz pierwsze. PO jakim czasie od chwili rozpoczęcia ruchu przez drugie ciało powinno wyruszyć
trzecie cieło, aby dogonić pierwsze ciało równoczesnie z drugim.
15 wrz 19:14
sowa:
s= v*t
s
1= s
2= s
3
1 ciało : s
1= v
1*t
1 = 20*t
1
2 ciało: s
2= v
2*t
2 , t
2= t
1 −2
to: s
2= 40(t
1−2)
s
1= s
2 => 20t
1= 40( t
1−2) => t
1=
4 h
czyli przebędą drogę s
1=s
2= 80 km
s
3= v
3*t
3= 60( t
1 − x) , gzie x −− czas w którym wyruszy 3 ciało po wyruszeniu 1 ciała
x>0 i t
3= t
1− x
s
3= s
1= s
2= 80 km
80= 60(4 −x) => x =
83 h = 2 h 40 min.
Odp: 3 ciało powinno wyruszyć po wyruszeniu 1 ciała po upływie
2h 40min
zatem po wyruszeniu 2 ciała po upływie
40min
15 wrz 20:11