wielomiany
matii: Rozwiarz eówniania:
a) (3x +2)(x2 − 4)(x2 −3x − 4) = 0
b) x3 − 6x − 2x + 12 = 0
c) x4 − 4x2 = 5
15 wrz 19:14
15 wrz 19:18
matii: Tylko ze tego nie romumiem
15 wrz 19:19
sowa:
"trening czyni mistrza"

więc popróbuj, napisz jak rozwiazujesz ....... przynajmniej jedno ( wysil się )
15 wrz 19:21
mila: Wymik mnozenia =0 jeżeli to co jest w nawiasie =0
czyli 3x+2=0 lub x&2−4=0 lub x2=3x−4=0
pierwsze chyba bez problemu wyliczysz w drugim wzór a2−b2=(a+b)(a−b)
trzecie Δ i pierwiastki
15 wrz 19:23
matii: w pierwszym nie moze sie wszystko rowniac zero
15 wrz 19:25
rudy102333: a) 3x+2=0
3x=−2
x=−3/2
x{
2}−4=0
x
2=4
x=2
Δ= 9−4*(−4*1)
Δ=9+16
Δ=25
√Δ=5
o to chodzi

15 wrz 19:25
matii: tu nie chodzi o to zeby wyliczyc delte i x1 i x2 to jest tylko rownianie.
15 wrz 19:27
mila: równania rozwiązujemy w ten sposób, e niwiadomą zostawiamy na jednej stronie a liczby na druga
np 3x−8=24 8 przenosimy na drugą strone i zmieniamy znak był − bedzie +
3x=24+8
3x=32 sa 3 x a nas interesuje 1x czyli dzielimy obie ztrony przez 3
x=32/3
x=1023
15 wrz 19:31
mila: x1i x2 to takie liczby,dla których to co w nawiasie będzie równe 0 czyli musisz wyliczyc
a jak z drugim umiesz wzór zastosowac?
15 wrz 19:33