ciągi
OSTATNIA DESKA RATUNKU...: achhh... Kto pomoże...

Po 4. dniowej burzy w mózgu, pozostała mi desperacja, klęska i
smutek... matma dzis przepadla, lecz na jutro musze to miec...

proszę o gotowca, podpowiedzi nic mi nie dały...

b) które z wyrazów ciągu an są równe zeru, jeśli:
a
n = (n
2 − 2)(n
2−4)(n−3)
zlitujcie się...
15 wrz 19:08
bibi: (n2 − 2)(n2 − 4)(n −3) = 0
(n − √2)(n + √2)(n − 2)(n + 2)(n − 3) = 0
n − √2 = 0 lub n + √2 = 0 lub n − 2 = 0 lub n + 2 = 0 lub n − 3 = 0
n = √2 − odpada, bo nie należy do N (zbioru liczb naturalnych)
n = −√2 − odpada, bo nie należy do N
n = −2 − odpada, bo nei należy do N
odp. n = {2,3}
15 wrz 19:51