Liczby rzeczywiste
Kamil: O liczbie x wiadomo, że NWD(6,x)=3 oraz NWW(6,x)=90.Oblicz x.
15 wrz 18:57
full wypas: skorzystaj ze wzoru: NWW(a,b) * NWD(a,b) =a*b
16 wrz 11:30
Kamil: proszę o pomoc w zadaniu bo nie wiem jak zrobić ten przykład
16 wrz 17:05
Kamil: proszę o pomoc w zadaniu
16 wrz 17:42
Kamil: prosze nie wiem jak zrobić to zadanie
16 wrz 17:55
Kamil: proszę o pomoc będę wdzięczny
16 wrz 18:15
Kamil: prosze o pomoc w tym zadaniu
17 wrz 10:47
bibi: 45
17 wrz 10:54
Kamil: ja nie wiem jak to liczy takie cos pierwszy raz widze na oczy
17 wrz 11:27
17 wrz 11:31
think: Kamil, przecież jest wszystko:
NWD(6,x) *NWW(6,) = 6*x
3*90 = 6x wylicz x i nie płakusiaj bo nie ma powodu do płaczu
17 wrz 11:39
Kamil: prosze powiedzcie jak to robić bardzo prosze
17 wrz 20:28
Kamil: 6 ma rozłożycz na czynniki pierwsze tak
17 wrz 20:30
Kamil: może ktoś mi to wyłumaczyć bo się pogubiłem w tym zadaniu, prosze
17 wrz 20:33
Kamil: czy ktoś pomoże mi napisze najlepszą pochwałe dla osoby pomagającej
17 wrz 20:36
Kamil: jak mam to piliczyć bo kompletnie nie wiem
17 wrz 20:38
Kamil: 36*2x bo nie wiem
17 wrz 20:43
admi_kwiatek: 3*90=6*45 To musi być równe
17 wrz 20:51
Kamil: wyłumaczysz dlaczego trzeba tak liczyć prosze
17 wrz 20:52
Kamil: piewszy raz licze tego typu zadanie, a chciałbym zrozumieć, byłbym ci bardzo wdzięczny
17 wrz 20:54
Kamil: admikwiatek prosze o wytłumaczenie, jestes super
17 wrz 20:56
admi_kwiatek: nwd=(6,45)=3
bo
6|2 45|3<−
3|3<− 15|3
1| 5|5
1|
bierzemy tylko te liczby co są zaznaczone ta <− dlatego piszemy NWD(6,45)=3
a do nww to tak NWW(6,45)=45*3 to bierzemy ze wzoru

to całe zadanie
17 wrz 21:09
admi_kwiatek: sorki pomyłka tam ma być NWW(6,45)=45*2 =90 a nie NWW(6,45)=45*3
17 wrz 21:11
Gustlik: O liczbie x wiadomo, że NWD(6,x)=3 oraz NWW(6,x)=90.Oblicz x.
Korzystam ze wzoru:
NWW(a,b) * NWD(a,b) =a*b
NWW(6,x) * NWD(6,x) =6x
90*3=6x
270=6x /:6
x=45
19 wrz 00:19