Geometria - okręgi i proste.
Kawaii: W trapez równoramienny wpisany jest okrąg. Punkt styczności dzieli ramię trapezu na odcinki o
długości 4 cm i 6 cm. Oblicz promień okręgu.
15 wrz 18:54
sowa:

Wyznacz z tw. Pitagorasa h
i następnie r
15 wrz 21:05
sowa:
Przepraszam, chochlik mi namieszał

na rys. zamiast
8 ma być
6
15 wrz 21:06
stachu: w trapezie równoramiennym wpisany jest okrąg .pukt stycznoscidzieli ramie trapezu na odcinki o
długośćiach 4cmi 6cm .Oblicz promień okręgu.
23 sty 19:28
Eta:

r>0
2α+2β= 180
o ⇒ α+β= 90
o ⇒ że trójkąt BOC jest prostokątny
z podobieństwa trójkątów BOE i COE:
| | r | | 6 | |
|
| = |
| ⇒ r2= 24 ⇒ r= 2√6 |
| | 4 | | r | |
23 sty 19:41
5-latek: No i byla okazja poprawic swoje rozwiazanie
23 sty 19:46
Eta:

Hej "małolatku"
23 sty 19:48
5-latek: Witam
23 sty 19:49
D: chcemy zmierzyć odległość między dzrzewami D1iD2, ale nie możemy zrobić tego bezpośrednio, bo
rozdziela je rzeka .Na podstawie rysunku opisz w jaki sposób morzna to zrobić . Oblicz D1iD2
gdy D2m=4m D2k=12m i kl=10m
28 sty 18:03