matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierównosci
ola:
Rozwiarz nierównosc; 3x
3
+ x
2
> 6x + 2
15 wrz 18:51
sowa:
3x
3
+x
2
−6x −2 >0 3x
3
−6x +x
2
−2 >0 3x( x
2
−2) +( x
2
−2) >0 (x
2
−2)(3x+1) >0 ( x −
√
2
)(x+
√
2
)( 3x+1) >0 miejsca zerowe: x= −
√
2
v x=
√
2
v x= −
1
3
wybierz z rys. ....wartości "+" >0 i podaj odp.
15 wrz 19:08