pole kwadratu
tina:): oblicz pole kwadratu mając przeciwległe wierzchołki A = −3, −5 C= −1, 3
15 wrz 18:36
tina:): prosze o pomoc
15 wrz 18:43
goldenfille: odległośc tych punktów od siebie to przekątna kwadratu (d)
d=
√(−1+3)2+(3+5)2=
√4+64=
√68=2
√17
| | d2 | |
wzór na pole kwadratu : P= |
| |
| | 2 | |
15 wrz 18:50
sowa:
IACI= d −−−dł. przekątnej kwadratu
d= a
√2 gdzie a −−− dł. boku kwadratu
a
√2= IACI
2a
2= IACI
2
| | IACI2 | |
a2= |
| = P(kwadratu)
|
| | 2 | |
IACI
2= (x
A−x
C)
2+( y
A −y
C)
2=.......... dokończ
15 wrz 18:55
tina:): dzięki
mam jeszcze jedno zadanie : oblicz długość środkowych trójkąta A(3,0) B(2,3) C(−2, 5)
15 wrz 18:59
goldenfille: | | x1+x2 | | y1+y2 | |
musisz znaleźć współrzędne środków boków trójkąta ze wzoru Ś=( |
| ; |
| |
| | 2 | | 2 | |
a następnie pbliczyć długość odcinka od wierzchołka C do środka naprzeciwko itd...
15 wrz 19:10