Oblicz długości promieni
krucz: Różnica między długościami promieni okregu wpisanego w trójkąt równoboczny i okręgu opisanego
na nim jest równa 5. Oblicz długości promieni tych okręgów
15 wrz 18:15
sowa:
r(wp.) =
13 h
R(op.) =
23*h
to: R= 2r
R−r= 5 => 2r−r= 5 =>
r=5
to: R= 2r= 10
15 wrz 18:25
krucz: ktos ma jeszce jaki s inny pomysł?
15 wrz 18:37
sowa:
15 wrz 18:48
Bogdan:
Witaj
sowo 
. Ja pominąłbym w rozwiązaniu h. Uczeń powinien znać zależność R = 2r.
krucz − rozwiązanie
sowy: R = 2r, 2r − r = 5, r = 5, R = 10 jest najprostsze,
każde inne będzie bardziej rozbudowane.
15 wrz 19:00
sowa:
Witaj
Bogdanie 
Podałam zapis dla jasności ..... ale
kurcz i tak tego nie pojął
15 wrz 19:11