ciagi
czekolada: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Liczby a,b,c tworza ciag arytmetyczny, natomiast liczby |
| , |
| , |
| tworza |
| | a | | b | | a+b+c | |
ciag geometryczny. Wyznacz iloraz ciagu geometrycznego.
to mam tyle :
b=U{a+c]{2}
i q= (a
n+1):an
| | 1: [(a+c):2] | |
czyli to by bylo chyba q= |
| |
| | 1:a | |
ale jest za duzo niewiadomych i nie moge tego rozewiazac.. prosze o pomoc
15 wrz 17:24
czekolada: mozna zapisac, ze to
1:(a+b+c) to to samo co 1:3b ... z tego ze 2b=a+c .. , ale to i tak przynajmniej mi nic nie
dało.
15 wrz 17:29
czekolada:
15 wrz 17:33
sowa:
z arytm. => 2b= a+c
z geom.
| | 1 | | b | | 1 | | b | | 1 | | 1 | |
i q= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| *b= |
|
|
| | a+b+c | | 1 | | 2b+b | | 1 | | 3b | | 3 | |
q= 13
15 wrz 17:47
czekolada: dziekuje sowa
15 wrz 21:08