funkcja kwadratowa - budowanie trójmianu kwadratowego
Przerażona:

Trójkąt równoboczny ABC ma bok długości 10 cm. Na jego bokach obrano punkty M, N, P tak, że
/AM/=/BN/=/CP/ (jak na rysunku). Jak należy wybrać punkty M, N, P, aby pole trójkąta MNP było
najmniejsze?
15 wrz 17:18
Przerażona: Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak rozwiązać to zadanie. Ratuuuuunkuuuuu

15 wrz 17:27
sushi_ gg6397228: niech AM=BN=CP=x
wtedy AN=BP=CM=10−x
z tw cosinusow policzysz MN, NP, MP
|MN|
2= |MA|
2 + |AN|
2 − 2*|AM|*|AN|* cos 60
liczac pozostale boki zauwazysz ze maly trojakt jest rownoboczny
| | |MN|2 √3 | |
P= |
| ==> dostaniesz wzor od zmiennej "X" |
| | 4 | |
−−> przy dobrych okolicznosciach wyjdzie funkcja kwadratowa, to wtedy tylko policzyc
wierzcholek
15 wrz 21:40
morfepl:

sinα=
hc
h=sinα*c
P=
12ah
P=
12a*sinα*c
oznaczam a=x; c=10−x
P=
12x*sinα*(10−x)
to jest pole jednego małego trójkąta a my mamy takie trzy więc 3P=
32x*sinα*(10−x)
ale interesuje nas pole tego trójkąta w środku
| | 100√3 | |
P= |
| −32x*sinα*(10−x)
|
| | 4 | |
i teraz podstawiasz pod α=60
o i liczysz W
x paraboli
22 mar 16:04
komentator OWMH:
Rozwiązanie : ten trójkąt jest równoboczny, a więc najmniejsze trójkąt równoboczne; taki
jak się wymaga w zadaniu jest ten gdzie M; P oraz N są punkty środkowych boków trójkąta
danego o boku 10. tutaj trójkąta suma pól △AMN; △BNP oraz △CPM musi być maksymalny
pole △AMN = pole△AMN= pole △AMN = (x / 2) (10−x) sin 60 = (x √3 / 4) (10−x)
suma pól = (3√3x/4) (10−x) to jest parabola otwarta w dół i ma maksimum w xW
również jej miejsce zerowe są x1 = 0 oraz x2= 10 stąd xW = (0+10)/2
⇔ xW = 5 a więc punkty P, M oraz N są punktami środkowymi △ABC
Uwaga: Pole △ znając dwa długości dwie boki; i miara kąta który tworzą
dowod jest proste używając trygonometrię
pole△ABC gdzie IABI , IACI oraz I kąta miedzy AB i AC I są znane;
to pole △ABC = (1/2) IABI IACI sin (I kąta miedzy AB i AC I)
22 mar 18:31
komentator OWMH:
UWAGA: jak suma suma pól △AMN; △BNP oraz △CPM jest maksymalny to pole △MPN
jest minimalne tzn. najmniejsze.
22 mar 18:33
lubie placki : β kartka biooo
26 wrz 17:16