własnosci logarytmów :) proszę pilnie bo chcę reszte przykładów sam rozwalić :)
rudy102333: √251/log3 5+491/log4 7
15 wrz 17:15
rudy102333: up1 bardzo proszę to pilne

bo chce jeszczee z 10 przykładów rozwalić
15 wrz 17:25
Kejt: będę robiła działania na samych potęgach..
| | log253 | | log253 | |
log53= |
| = |
| =log253*2=2log253= |
| | log255 | | | |
log
253
2=log
259
korzystam z:
a
logax=x
więc 25
1/log35=9
15 wrz 17:31
rudy102333: a pytanie skąd sie wziął log25 ?
15 wrz 17:39
Kejt: gdzie? może się pomyliłam..
15 wrz 17:41
rudy102333: log253 log253
log53=
=
=log253*2=2log253=
log255
1
2
15 wrz 17:42
15 wrz 17:43
rudy102333: lol

2 linijka log
5 3=log
25 3/log
25 5
15 wrz 17:45
Kejt: to jest wzór na zmianę podstawy logarytmu.:
15 wrz 17:47
rudy102333: nom a wcześniej było 5 a nie 25

a wynik końcowy ma wyjść 5 wiec chyba źle
15 wrz 17:49
Kejt: wynik końcowy.. ja policzyłam tylko to 251/log35 zostało jeszcze 491/log4 7
15 wrz 17:51
rudy102333: wiem ale tamto będzie liczbą dodatnia wiec będzie wiecej
15 wrz 17:54
Kejt: wynik 5. a trzeba jeszcze pierwiastek wyciągnąć.. więc jak Ci nie wyjdzie z tego drugiego 16..
to wtedy zaczniemy się martwić.
15 wrz 17:55
rudy102333: to te drugie ma być tak?
| | log49 4 | | log49 4 | |
log7 4= |
| = |
| =log49 4 *2=16 |
| | log49 7 | | | |
15 wrz 18:00
rudy102333: wyszło thx Kejt
15 wrz 18:01
Kejt: prosz. jakby co to pytaj
15 wrz 18:02
rudy102333: oki
15 wrz 18:03
rudy102333: −8log4 9
jeszcze taki banał bo nei wiem co robic jak podstawy są inne (a)
15 wrz 18:17
Kejt: przecież stosowałeś wzór na zmianę podstawy logarytmu, głuptasie
15 wrz 18:19
rudy102333:
czyli ma być tak ?
| | log−8 4 | |
log4 9= |
| itd ? |
| | log−{−8} 9 | |
15 wrz 18:23
Kejt: spójrz na wzór.. na liczbę potęgowaną nie zwracasz na razie uwagi..sama potęga
15 wrz 18:24
rudy102333:
log
4 9= 9 według mnie
15 wrz 18:26
rudy102333: | | log169 | |
albo log4 9 = |
| = 2log 169=81  |
| | log164 | |
15 wrz 18:29
Kejt: podpowiem żebyś zapisał to tak: −(8log49)=...
15 wrz 18:33
rudy102333: poddaje sie
15 wrz 18:42
15 wrz 18:45
rudy102333: i to się równa 27 ?
15 wrz 18:54
15 wrz 19:06
rudy102333: ok juz rozwiązałem wczesniej. zrobiłem dobrze tylko patrzyłem na zła odpowiedź xD
15 wrz 19:11
dawswi1: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
251−log52
21 paź 15:59