dziedzina funkcji
olalala: Wyznacz dziedzinę funkcji:
a) f(x) =
√ x3 − 16x
| | 3 | |
b) g(x) = |
| |
| | (2x+1)(x−5)(x+6) | |
15 wrz 17:08
Kejt:
a) pod pierwiastkiem nie może być liczby ujemnej, więc:
x3−16x>0
dziedziną będzie przedział..(jaki, musisz wyliczyć)
b)mianownik nie może być równy zero:
(2x+1)(x−5)(x+6)=0
x=... v x=... v x=...
z dziedziny wykluczasz te "x".
15 wrz 17:11
m: a) x3−16x≥0
x(x2−16)≥0
x(x−4)(x+4)≥0
Rysujesz "wężyk"
D:x∊<−4;0>∪<4;+∼>
b) (2x+1)(x−5)(x+6)≠0
x≠ −1/2 i x≠5 i x≠ −6
D:x∊R\{−1/2; 5; −6}
15 wrz 17:17