matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówności
BenG:
Rozwiąż nierówności a) 4(x−5)
2
−121≤0
√
3
b)
(x+4)
2
> 0
2
proszę o pomoc w rozwiązaniu
15 wrz 16:39
BenG:
podbijam
15 wrz 17:04
BenG:
podbijam
15 wrz 20:01
Godzio:
1) Korzystam ze wzoru a
2
− b
2
= (a − b)(a + b) ( 2(x − 5) − 11)( 2(x − 5) + 11) ≤ 0 (2x − 21)(2x + 1) ≤ 0
21
1
x =
i x = −
2
2
Zaznacz miejsca zerowe na osi, narysuj parabolę i odczytaj rozwiązanie
√
3
b) kiedy
(x + 4)
2
> 0
=> ano zawsze gdy x ≠ − 4
2
15 wrz 20:26