Wielomiany
Kasia: Dane są wielomiany:
W1x= 2x2−1
W2x=3x3 + 2x − 3
W3x=x4 + 2.
Określ stopnie wielomianów W1x, W2x, W3x oraz W2x + W3x i W1x * W3x.
15 wrz 16:02
mrcn: W1x= stopien drugi
W2x = stopien trzeci
W3x = stopien czwarty
W2x+W3x = stopien czwarty
W1x*W3x= stopien szósty
15 wrz 16:08
Kasia: ale skąd mam to wiedzieć

? Z czego to wynika

15 wrz 16:13
Kejt: z wykładnika potęgi x.
15 wrz 16:21
Kasia: a oblicza sie tu cos
15 wrz 16:31
Kejt: tylko przy tym ostatnim w sumie.. mnoży się "x" o największych potęgach..żeby sprawdzić jaki
jest stopień.
15 wrz 16:36
Kasia: a jak to się robi pokażesz mi

?
15 wrz 16:43
Kejt: ale cóż?
15 wrz 16:45
Kasia: jak sie oblicza ten ostatni
15 wrz 16:54
Kejt: ech.. po prostu wymnóż:
(2x2−1)(x4 + 2)=...
i największy wykładnik potęgi przy "x" będzie stopniem tego wielomianu.
15 wrz 16:55